Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Nesnažte se naučit prase zpívat aneb Jak šel čas s Robertem Kiyosakim

Publikováno

V sobotu (22. října) se Robert Kiyosaki, úspěšný autor série knih o osobních financích, opět podělil o své nejnovější názory na zlato, stříbro a Bitcoin.

Jak šel čas s Robertem Kiyosakim

Kniha “Bohatý táta, chudý táta”, která patří mezi 10 nejlepších knih o osobních financích všech dob. Obhajuje důležitost finanční gramotnosti (finančního vzdělávání), finanční nezávislosti a budování bohatství prostřednictvím investování do majetku, nemovitostí či formou zakládání a vlastnictví podniků.

V různých obdobích nedávné pandemie COVID-19 Kiyosaki kritizoval reakci Federálního rezervního systému (Fed) na výsledný ekonomický propad. Důrazně vyzýval své početné příznivce, aby se chránili před podle něj nevyhnutelnou vysokou inflací (a možná i hyperinflací) v budoucnu tím, že využijí své držené fiat prostředky k nákupu stříbra, zlata a bitcoinů.

Hostem 263. epizody pořadu Anthonyho Pompliana “Pomp Podcast”, která vyšla 7. dubna 2021, byl právě Robert Kiyosaki. Během rozhovoru se Pompliano Kiyosakiho zeptal na jeho názor na tradiční aktiva jako nástroje zajištění proti inflaci. Kiyosaki odpověděl takto:

“Zlato a stříbro jsou boží peníze. Bitcoin jsou peníze lidí s otevřeným zdrojovým kódem.”

25. dubna 2022 pak Kiyosaki zveřejnil tweet, ve kterém varoval, že trhy směřují k potenciálně největší hospodářské depresi v historii:

Následně 13. května 2022 hovořil o krachu jako o nejlepší době pro zbohatnutí.

2. října 2022 se zdálo, že se jeho postoj k tomu, kdy je vhodné nakoupit více bitcoinů, změnil. Svým 2,1 milionu následovníků na Twitteru totiž sdělil, aby využili jakéhokoli zvýšení úrokových sazeb Federálním rezervním systémem (což je centrální banka USA) jako příležitosti k nákupu více zlata, stříbra a bitcoinů.

Dále uvedl, že jakmile se Fed otočí a začne opět snižovat úrokové sazby, lidé, kteří se budou řídit jeho radami, se budou usmívat. Pravděpodobně tak očekává, že ceny zlata, stříbra a Bitcoinu začnou opět růst.

O pět dní později, tedy 7. října 2022, se zdál Kiyosaki ohledně Bitcoinu ještě více býčí. Zveřejnil totiž zprávu, ve které se vyjádřil, že ačkoli penzijní fondy vždy investovaly do zlata a stříbra, “nyní investují do Bitcoinu”.

Dne 9. října 2022 pak tento velmi úspěšný autor a investor doporučil svým následovníkům, aby se chránili před současným makroprostředím investováním do zlata, stříbra a Bitcoinu. O 4 dny později (13. října 2022) pak Kiyosaki varoval svých více než 2,1 milionu následovníků, že Bitcoin sice může pomoci ochránit jejich bohatství, ale neochrání jejich příjmy. Z tohoto důvodu jim doporučil mít ještě nějakou další vedlejší činnost.

No a dnes (tedy 22. října) Kiyosaki opět na Twitteru doporučil svým fanouškům, aby nakupovali zlato, stříbro a Bitcoin. Tentokrát k tomu použil citát amerického autora sci-fi Roberta A. Heinleina:

 “Nikdy se nesnažte naučit prase zpívat. Ztrácíte tím čas a prase to otravuje.”

Proč Kiyosaki tolik věří právě Bitcoinu?

Kiyosakiho hlavním důvodem, proč věří v Bitcoin, je jeho přesvědčení, že americký dolar skončil, neboť v posledních dvou letech si jej americká vláda pravidelně tiskne. Jen v roce 2020 bylo do americké ekonomiky po začátku pandemie napumpováno více než 6 bilionů dolarů.

Je přesvědčen, že během nadcházejícího krachu trhů dojde na základě makroekonomických faktorů k vymazání majetku milionů lidí. Podle tohoto známého autora je Bitcoin již příliš důležitý na to, abychom ztráceli čas se skeptiky a snažili se je přesvědčit, aby jej přijali.

Cena BTC

A jak vypadá bitcoinová situace na grafu? Aktuálně (v době psaní článku) se BTC obchoduje za 19 230 USD. Nejbližší rezistence je poblíž úrovně 19 300 USD. Pokud by se chtěl bitcoin vydat na sever, tak se bude muset popasovat i s 50denním klouzavým průměrem (MA), který udržuje BTC pod úrovní 19 250 USD.

Býčí proražení hladiny 19 300 USD by mohlo BTC poslat k další hladině odporu 19 650 USD nebo 19 950 USD. Proražení pod support 18 920 dolarů by naopak mohlo BTC posunout k úrovni 18 600 nebo 18 400 dolarů.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
9
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎