Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds – raná studie o davové psychologii

Jakub Škopek
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

“Learning is more effective when it is an active rather than a passive process.” – Kurt Lewin

Kategorie sociální psychologie známá jako “psychologie davu” zkoumá, jak se psychologie skupiny lidí liší od psychologie jakékoli jedné osoby ve skupině. Studium psychologie davu nahlíží do jednání a myšlenkových pochodů jak jednotlivých členů davu, tak davu jako kolektivní sociální entity. Chování davu je do značné míry ovlivněno deindividuací, rozptýlením odpovědnosti člověka (toto téma se dotýká i věcí jako Full-Self Driving u aut) a dojmem člověka o univerzálnosti chování, přičemž oba tyto podmínky nabývají na síle s velikostí davu. Významní teoretici v psychologii davu zahrnují Gustava Le Bona, Gabriela Tardea a Sigmund Freuda. Ještě, než se většina těchto mužů vůbec narodila však vydal skotský žurnalista Charles Mackay roku 1841 kniha Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds, česky něco jako Neobyčejné lidové bludy a šílenství davů. Kniha má celkem 768 stran, původně byla vydána v angličtině.

Kniha je rozdělena do tří svazků – Volume I: National Delusions (Svazek I., národní bludy), Vol. II: Peculiar Folies (Zvláštní pošetilosti), Vol. III: Philosophical Delusions (filozofické bludy).

Mezi témata Mackayova bádání patří alchymie, křížové výpravy, duely (jež ovšem byly v té době už na mnoha místech ilegální; na následky jednoho takového souboje o čest zemřel např. americký státník Alexander Hamilton; doporučuji rovněž film s Mattem Damonem a Adam Driverem Poslední souboj (2021), ekonomické bubliny, věštění budoucnosti, strašidelné domy, bubeník z Tedworthu, vliv politiky a náboženství na tvary vousů a vlasů, magnetizéry (vliv představivosti při léčbě nemocí), vražda pomocí otravy, proroctví, veřejné uznaní, jenž se dostává velkým zlodějům, lidové pošetilosti velkých měst a relikvie.

Současní autoři knih o ekonomii, podnikání a světě financí jako je Michael Lewis a Andrew Tobias vyzdvihují především tři kapitoly o ekonomických bublinách.

V pozdějších vydáních Mackay přidal poznámku pod čarou odkazující na železniční mánii 40. let 19. století jako další “lidový blud” (angl. “popular delusion”), který byl přinejmenším stejně důležitý jako bublina jižního moře. Ve 21. století matematik Andrew Odlyzko v publikované přednášce poukázal na to, že v této ekonomické bublině hrál roli sám Mackay; jako vedoucí spisovatel v The Glasgow Argus napsal Mackay 2. října 1845: “Není žádný důvod, proč se obávat havárie”.

Svazek I: Národní bludy

První svazek začíná diskuzí o třech ekonomických bublinách neboli finančních mániích: bublina společnosti South Sea Company z let 1711–1720, bublina společnosti Mississippi z let 1719–1720 a holandská tulipánová mánie z počátku sedmnáctého století. Podle Mackaye během této bubliny spekulanti ze všech oblastí života kupovali a prodávali cibulky tulipánů a dokonce na ně vyhlásili futures kontrakty. Některé odrůdy cibulovin tulipánů se údajně během roku 1637 nakrátko staly nejdražšími předměty na světě. Mackayovy posudky jsou oživeny barevnými, komediálními anekdotami, jako je pařížský hrbáč, který údajně profitoval z pronajímání svého hrbu jako psacího stolu během vrcholu mánie obklopující společnost Mississippi.

Dva moderní výzkumníci, Peter Garber a Anne Goldgar, nezávisle došli k závěru, že Mackay značně zveličil rozsah a účinky tulipánové mánie; Mike Dash ve své moderní historii pro širokou veřejnost údajné bubliny poznamenává, že důležitost a rozsah. tulipánové mánie byly vylíčeny přehnaně.

Kapitoly

The Mississippi Scheme
The South Sea Bubble
The Tulip Mania
Relics
Modern Prophecies
Popular Admiration for Great Thieves (hybristophilia – viz. láska k sériovým vrahům)
Influence of Politics and Religion on the Hair and Beard
Duels and Ordeals
The Love of the Marvellous and the Disbelief of the True
Popular Follies in Great Cities
Old Price Riots
The Thugs, or Phansigars

Svazek II: Zvláštní pošetilosti

Křížové výpravy

Mackay popisuje dějiny křižáckých výprav jako druh mánie středověku, kterou urychlily poutě Evropanů do Svaté země. Mackay není přiliš nakloněný ke křižákům, které odmítavě přirovnává k nadřazené civilizaci Asie: “Evropa utratila miliony svých pokladů a krev dvou milionů svých dětí a hrstka svárlivých rytířů si podržela Jeruzalémské království po asi sto let!”

Čarodějnická mánie

Čarodějnické procesy v západní Evropě 16. a 17. století jsou hlavním tématem části knihy “Čarodějnická mánie”, která tvrdí, že to byla doba, kdy se neštěstí pravděpodobně připisovalo nadpřirozeným příčinám. Mackay poznamenává, že mnoho z těchto procesů byli způsob, jak vyrovnat účty mezi sousedy nebo spolupracovníky, a že na většinu těchto soudních procesů byly aplikovány extrémně nízké standardy důkazů. Mackay tvrdí, že “tisíce a tisíce” lidí byly popraveny jako čarodějnice během dvou a půl století, přičemž největší počet byl zabit v Německu.

Kapitoly

The Crusades
The Witch Mania
The Slow Poisoners
Haunted Houses

Svazek III: Filosofické bludy

Alchymisté

Část o alchymistech se zaměřuje především na snahy o přeměnu obecných kovů ve zlato. Mackay poznamenává, že mnozí z těchto praktikujících byli sami oklamáni a byli přesvědčeni, že tyto skutky lze provést, pokud objeví správný starý recept nebo narazí na správnou kombinaci přísad (zde doporučujeme český thriller z prostředí české republiky Čtyřlístek ve službách krále. Ačkoli alchymisté získávali peníze od svých sponzorů, především šlechticů, poznamenává, že víra sponzorů v alchymii by mohla být pro její praktikující nebezpečná, protože pro bezohledného šlechtice nebylo vzácné uvěznit domnělého alchymistu, dokud nedokázal vyrobit zlato.

Kapitoly

Book I: The Alchemysts
Book II: Fortune Telling
Book III: The Magnetisers

Vliv a odkazy na knihu v současnosti

Kniha zůstává v tisku, nejvlivnějšími kapitolami jsou ty o ekonomických bublinách.

Bernard Baruch, jenž jako předseda představenstva War Industries Board řídil ekonomickou mobilizaci národa v první světové válce připsal tomu, co se naučil z Neobyčejných populárních bludů a šílenství davů, svým rozhodnutím prodat všechny své akcie před krachem Wall Street v roce 1929.

Na knihu odkazuje klíčový román Kurta Vonneguta, Slaughterhouse-Five – román se celým názve nazývá Slaughterhouse-Five, or, The Children’s Crusade: A Duty-Dance with Death. Název má odkazovat na to, že ve druhé světové válce bojovalo velké množství čerstvě dospělých lidí.

“War is when the young and stupid are tricked by the old and bitter into killing each other.” – Niko Bellic, GTA IV

Kniha byla počáteční inspirací pro animovaný krátký film John Law and the Mississippi Bubble (1978) kanadské National Film Board of Canada.

Časopis Forbes porovnal Mackayovy popisy finančních bublin s čínskou akciovou bublinou z roku 2007 a tvrdil, že “smyčka emocionální zpětné vazby,” která řídila čínský trh, byla velmi podobná tomu, co popsal Mackay.

Neil Gaiman si vypůjčil z názvu ve vydání své populární komiksové série The Sandman v příběhu se spisovatelem, jehož román se jmenuje “… And the Madness of Crowds”.

Autor a výkonný kouč Marshall Goldsmith diskutoval o knize do hloubky v BusinessWeek a nakreslil rozsáhlé paralely mezi finančními bublinami, o kterých psal Mackay, a finančními bublinami dnes.

Autor knih o financích, subprime hypoteční krize, HFT nebo Sama Bankmana-Frieda Michael Lewis zahrnuje kapitoly o finanční mánii ve své knize The Real Price of Everything: Rediscovering the Six Classics of Economics jako jedno ze šesti velkých ekonomických děl spolu se spisy Adama Smithe, Thomase Roberta Malthuse, Davida Ricarda, Thorsteina Veblena a John Maynard Keynese.

Autor a novinář Will Self píše sloupek pro New Statesman, “Madness of Crowds”, jehož název je odvozen z Mackayovy knihy.

James Surowiecki ve své knize The Wisdom of Crowds – česky něco jako “Moudrost davů” (2004) zaujímá odlišný pohled na chování davu a tvrdí, že za určitých okolností mohou mít davy nebo skupiny lepší informace a činit lepší rozhodnutí než i ten nejlépe informovaný jedinec.

Kanadská autorka Louise Pennyová použila MacKay jako inspiraci pro svůj román “The Madness of Crowds” z roku 2021.

Americká synthpopová skupina Information Society vydala v roce 2021 píseň s názvem podle knihy. Její vokály jsou většinou ukázky kultovního vůdce Jima Jonese.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
1
0

Autor

Miluju čtení, machinace a dynamiku trhů a lidstva.

All those moments will be lost in time, like tears in rain… Time to die.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Při investování je váš kapitál vystaven riziku a může se vám vrátit méně, než jste investovali. Minulá výkonnost nezaručuje budoucí výsledky.
U 64 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.