Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Amazon provede své první rozdělení akcií od boomu dot-com a to v červnu 2022

Publikováno

Zdroj: channelnewsasia.com

Amazon.com je internetový obchod patřící americké společnosti Amazon.com, Inc. se sídlem v Seattle ve státě Washington. Je to jeden z největších zasilatelských obchodních řetězců světa (společně s čínskou společností Alibaba). Zakladatelem je velice známý Jeff Bezos.

Zdroj: tradingview.com

Ve středu 9. března ohlásila akciová společnost Amazon, že jeho představenstvo schválilo rozdělení (neboli z angl. split) akcií v poměru 20:1. Což znamená, že když se jedna akcie obchoduje před rozdělením za 3 000 dolarů, tak po rozdělení se bude v poměru 20:1 obchodovat v tomto případě za 150 dolarů a budete místo jedné akcie vlastnit 20 akcií. Jedná se o první rozdělení od roku 1999 a čtvrté od IPO Amazonu v roce 1997. Amazon s tímto přichází v návaznosti na podobné rozdělení oznámené společností Alphabet Inc. začátkem tohoto roku. Ještě předtím provedla rozdělení i společnost Apple Inc. V budoucnu by mělo přijít již druhé rozdělení i u společnosti Tesla Inc. Společnost Amazon také uvedla, že její představenstvo povolilo Amazonu zpětně odkoupit akcie v hodnotě až 10 miliard dolarů.

Akcie Amazonu 9. března v den ohlášení dosahovala ceny 2769 dolarů. 1. dubna uzavřela na ceně 3 271 dolarů. Investoři vnímají toto ohlášení za velmi pozitivní a snaží se včas zainvestovat více.

V únoru roku 2022 Amazon navýšil svůj maximální základní plat pro firemní pracovníky na 350 000 USD, což je nárůst ze 160 000 USD, protože se potýká se stále více konkurenčním trhem práce. Za tento rok akcie Amazonu už odepsaly 16 % oproti jiným Big Tech společnostem. Amazon také oznámil nejpomalejší tempo růstu za kterékoli čtvrtletí od roku 2001.

Distribuce z rozdělení akcií budou provedeny akcionářům Amazonu při uzavření obchodu 3. června a obchodování bude zahájeno na rozděleném základě 6. června.

Společnost spoléhá na to, že rozdělení akcií by mohlo přivést více investorů. Cena akcií Amazonu by se mohla zdát podhodnocená a být tak velmi lákavá.

Toto rozdělení by dalo našim zaměstnancům větší flexibilitu v tom, jak spravují svůj kapitál v Amazonu, a zpřístupní cenu akcií lidem, kteří chtějí do společnosti investovat,“ uvedl v prohlášení mluvčí Amazonu.

Společnost toto rozdělení však nijak nezmění, pouze usnadní přístup retailovým investorům.

Rozdělení akcií Amazonu „jen způsobuje, že se nezkušení investoři a obchodníci cítí lépe,“ řekl Perri Dong, portfolio manažer Redwood Winslow LLC se sídlem v Číně, který uvedl, že vlastní akcie Amazonu.

“Je to jen psychologické. Někteří lidé věří, že akcie budou mít větší likviditu, ale já tvrdím, že na tom nezáleží,” řekl.

Jak bylo vnímáno rozdělení akcií u jiných společností?

Tesla Inc.

Dne 31. srpna roku 2020 společnost Tesla provedla rozdělení akcií v poměru 5:1. V den ohlášení se její akcie obchodovaly za 458 dolarů. Krátce po dalším roce se obchodovaly akcie Tesly za 1 207 dolarů, což je nárůst o více než 100 %. Oficiální datum, kdy proběhne další rozdělení akcií, se zatím neví. V minulých letech probíhal rozhodující meeting s představenstvem každý říjen.

Zdroj: tradingview.com

Apple Inc.

Ve stejný den jako společnost Tesla provedla rozdělení akcií i společnost Apple a to v poměru 4:1. V den ohlášení se její akcie obchodovaly za 134 dolarů. Po roce a půl se tato společnost obchoduje za 174 dolarů. Což je u technologické společnosti, co rozdává dividendu, také docela slušný výkon.

Zdroj: tradingview.com

Závěr

Na závěr lze tedy konstatovat, že rozdělení akcií kterékoliv společnosti může pozitivně prospět jejímu dalšímu vývoji. Na hodnotu společnosti nemá rozdělení akcií žádný vliv, ale v retailových investorech může tato změna vyvolat pocit, že si můžou dovolit více akcií. Akcie tak působí levněji. Dá se tedy spekulovat nad tím, že rozdělení akcií může predikovat spíše růst ceny než její pád a je jedno, že je to pouze psychologická hra s čísly.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
1
0

Autor

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎