Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Akciový index krvácí. Je toto konec AI bubliny?

David Zeman
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

Za poslední zhruba rok a půl jsme si zvykli, že akciové trhy jsou relativně klidné a jen zřídkakdy dochází k výraznějším prudkým pohybům, zejména směrem dolů.

Nejznámější index S&P 500 od začátku letošního roku přidal zhruba 15 % a od začátku roku 2023 dokonce zhruba 40 %. O to překvapivější byl pro mnohé investory propad z minulého týdne, kdy S&P 500 ztratilo za jediný den přibližně 2,3 % své hodnoty a technologický Nasdaq dokonce 3,6 %, což jsou největší jednodenní propady za více než rok a půl. Jedná se o začátek konce rostoucího trendu, nebo byla celá věc pouhé zaškobrtnutí na cestě k novým maximům?

Že byl poslední rok a půl mimořádně klidný, dokládá následující obrázek. V něm každá tečka představuje výkonnost za jeden den. Z obrázku je patrné, že až na několik výjimek se všechny tečky pohybují mezi -2 % a 2 %. Pokud se však podíváme na rok 2022 nebo 2020, vidíme, že v těchto letech bylo skutečně mnoho dní, kdy akcie vzrostly nebo klesly o více než 2 %.

Zdroj: Chartr, FactSet
denní návratnost S&P500 po letech
Denní návratnost S&P500 po letech

Růst akciových indexů v posledních letech táhly především akcie velkých technologických společností, tzv. Magnificent 7 (Velkolepá sedmička), kam patří Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta, Nvidia a Tesla.

Odhaduje se, že mánie umělé inteligence zvýšila hodnotu zejména technologických firem zhruba o 9 bilionů USD.

Během uplynulé středy však akcie zejména výše zmíněných společností klesly a jejich tržní kapitalizace se během jediného dne snížila o 760 miliard USD. Jejich celková hodnota nicméně i po tomto špatném dni činila stále krásných 15,2 bilionu USD, viz. obr. níže:

Zdroj: Yahoo Finance

Nejztrátovější dny Velkolepé sedmičky

Co tedy stálo za prodejem?

V úterý večer oznámily své výsledky dvě z výše uvedených společností – Tesla a Alphabet. Výsledky Alphabetu byly poměrně dobré, společnost zvýšila tržby i zisk a potvrdila, že je stále silná v oblasti reklamy. Kromě toho firma poprvé dosáhla tržeb převyšujících 10 miliard USD a více než 1 miliardu USD zisku ze svého cloudového podnikání. Výsledky Tesly byly naopak mnohem horší. Zisk společnosti klesl téměř o polovinu, tržby sice mírně vzrostly, ale především díky silnému růstu v oblasti energetiky. Tržby ze samotného automobilového byznysu klesly. Důležité na výsledcích obou firem však bylo, že umělá inteligence pro ně zřejmě byla spíše nákladem než přínosem k ziskovosti.

Růst založený na očekávání je jedna věc, ale historie ukazuje, že dříve či později začnou investoři požadovat také růst ziskovosti, který se zatím s výjimkou společnosti Nvidia kvůli umělé inteligenci nedostavil. Akciím samozřejmě nepomohla ani skutečnost, že se pohybují poblíž historických maxim, což je v prostředí úrokových sazeb nad 5 % velmi vysoká hodnota.

V takové situaci trh pravděpodobně očekával naprosto přesvědčivé výsledky bez jakéhokoli zaváhání s tím, že AI již generuje nějaké zisky, ale Alphabet dodal jen dobrá čísla a výsledky Tesly byly slabé.

Od tohoto dne akcie mírně rostou, nicméně již v průběhu tohoto týdne nás čekají zveřejnění výsledků dalších technologických gigantů. Pokud i jejich výsledky budou podobně nepřesvědčivé, je možné, že akciové indexy čeká další propad směrem dolů. Bezpochyby tak bude zajímavé sledovat, co se bude na finančních trzích dít dál.

Aktuální komentáře k výsledkové sezóně a řadu dalších analytických i vzdělávacích materiálů naleznete na YouTube kanálu XTB: https://www.youtube.com/@xtbczsk.

Zdroje informací v tomto článku

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

V rámci tohoto profilu bychom rádi přiblížili čtenářům analytickou a edukativní tvorbu XTB, kterou já a moji kolegové tvoříme. Ať už to jsou analytické reporty, vzdělávací kurzy, online streamy nebo cokoli jiného, vše poskytujeme bezplatně. Nechceme vědu schovávat za pay wallem. Pro velkou část Čechů a Slováků je finanční vzdělání stále něco strašidelného. Doufám, že Vám tyto texty a s nimi spojené materiály usnadní Vaší investorskou cestu :)

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Při investování je váš kapitál vystaven riziku a může se vám vrátit méně, než jste investovali. Minulá výkonnost nezaručuje budoucí výsledky.
U 64 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.