Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Rusko: činnost těžařů nemá pro národ “žádnou společenskou hodnotu”

Publikováno

Zatímco příznivci bitcoinu a dalších kryptoměn doufají na poslední chvíli v obrat a působivý býčí run ke konci roku, neustálý strach z represivních vládních regulací jim pomalu bere naději. Jedním ze států, známým svůj tvrdým postojem ke kryptoměnám, je Rusko, a vzhledem k nedávnému vývoji, který přichází z Kremlu, se tento narativ nejspíše jen tak nezmění.

Jaká Čína, takové Rusko

Andrej Lugovoj, člen dolní komory ruského parlamentu, oznámil, že nacionalistická strana chce regulovat sektor těžby kryptoměn. Podle Lugového nová legislativa pomůže jak státu, tak těžařům. Těžařům v zemi ovšem dále pohrozil, že jim hrozí vězení, pokud své těžební zařízení připojí do národní sítě bez povolení státu.

Kryptotěžaři v zemi byli obviněni, že využívají levnou a dotovanou energii a daňové pobídky. Mnoho klíčových regulačních orgánů v Rusku se domnívá, že těžba je soukromým podnikem a neměla by mít žádnou podporu ze strany státu. Argument regulátorů vychází ze skutečnosti, že těžba kryptoměn spotřebovává velké množství energie, která byla až dosud bez regulace, a mohla by mít na zemi z dlouhodobého hlediska devastující vliv.

Regulace povede k tomu, že těžaři budou muset žádat o povolení a (po odečtení poplatků za energii) také zaplatit daně. Pokud tak těžaři neučiní, budou porušovat ustanovení správního a trestního zákoníku Ruské federace. Toto nařízení je o něco málo mírnější než postoj Číny, která těžební činnost zcela zakázala, protože města nesplnila své klimatické kvóty. Analytici se však obávají, že by mohlo jít jen o první krok k tvrdým regulacím, neboť jejich prosazování donutí těžaře k dalšímu exodu.

Negativní postoj Ruska ke kryptoměnám

Hlavní důvod obav z regulace kryptoměnové těžby v Rusku je důsledkem předchozího postoje vlády ke kryptoměnám. Vladimir Putin již dříve vyjádřil své obavy ohledně nich jako “vysoce rizikové a nestabilní”. O zákazu privátních kryptoměn se snaží také ruská centrální banka, která se zaměřuje na vývoj své CBDC (central bank digital currency – digitální měna centrální banky) s odkazem na rostoucí objemy a vysoce rizikové investice.

Anatolij Aksakov, šéf parlamentního výboru pro finanční trh, při vyjádření podpory vládním regulacím dodal, že činnost těžařů nemá pro národ “žádnou společenskou hodnotu”. Navzdory celostátnímu postoji k soukromým kryptoměnám přesáhl objem kryptotransakcí v zemi hodnotu 5 miliard dolarů.

Připomínáme, že čínský zásah proti těžebním aktivitám pak vedl k migraci těžařů do Kazachstánu, Ruska a USA, což z Ruska učinilo třetí největší centrum těžby kryptoměn.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎