Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Ripple vs. SEC: co zatím víme a jak by případ mohl skončit?

Publikováno

Případ Komise pro cenné papíry (SEC) vs. Ripple, který má pro kryptografický průmysl obrovský význam, se stále vleče. Přinášíme vám podrobný pohled na to, jak se věci vlastně mají.

… a “bomba” vybuchla

V prosinci 2020 Komise pro cenné papíry vyvolala na kryptoměnové scéně zemětřesení, když zažalovala jednu z nejvýznamnějších společností, Ripple, a její dva vrcholné manažery.

Případ, který se točí kolem toho, zda společnost Ripple a její vedoucí pracovníci prodávali nelicencované cenné papíry v podobě tokenu XRP, představuje existenční hrozbu jak pro společnost, tak pro širší odvětví. Pokud soudce dospěje k závěru, že XRP je cenným papírem, společnost Ripple se pravděpodobně rozpadne a rozhodnutí poskytne Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) mocnou zbraň, která jí umožní jít po dalších blockchainových projektech.

Navzdory tomuto tlaku se společnost Ripple odmítla dohodnout a místo toho se rozhodla zahájit agresivní právní obranu a veřejně upozornit na pochybné chování agentury. Nyní, téměř rok a půl od zahájení, případ směřuje ke kritickému bodu.

Získala některá ze stran převahu a dá se odhadnout, jaký by mohl být výsledek? Pohled na dosavadní klíčový vývoj spolu s názory odborníků na právo cenných papírů nabízí několik vodítek.

SEC vs. Ripple: Kdo má zatím navrch?

Obvykle to funguje tak, že pokud společnosti čelí žalobě SEC, raději se dohodnou, než aby bojovaly. Je to proto, že SEC podává žaloby pouze tehdy, když je přesvědčena, že má silné argumenty, a protože soudní spory jsou strašně drahé.

Pro Ripple však peníze nejsou problém. Společnost prodejem XRP získala obrovské částky, což znamená, že má prostředky na to, aby si najala nejlepší právníky v oblasti cenných papírů v zemi, včetně bývalé předsedkyně SEC Mary Jo Whiteové.

Jak ale někteří poznamenali, ani nejlepší právníci na světě nepomohou žalovanému, který je zjevně v neprávu. Kryptoměnový právník Stephen Palley, je k šancím společnosti Ripple dosti skeptický a v loňském rozhovoru se vyjádřil:

“Najmout Mary Jo Whiteovou nemá žádný význam – znamená to jen, že mají hodně peněz. Můžete si najmout luxusní právnické firmy, ale zákon je zákon.”

Je ovšem pravda, že právní tým společnosti Ripple zaznamenal v počátečních fázích případu několik významných vítězství, včetně získání práva na výslech bývalého vedoucího pracovníka SEC Billa Hinmana a donucení agentury k předání dokumentů, které popisují některá její interní jednání.

Přestože konkrétní obsah těchto dokumentů, včetně zápisů z interních schůzek SEC, ještě nebyl zveřejněn, je pravděpodobné, že posílí pozici společnosti Ripple, pokud jde o tvrzení, že politika SEC v oblasti kryptoměn byla svévolná a nejasná.

I odhalení kolem Billa Hinmana, bývalém finančním řediteli agentury, by se mohla pro SEC ukázat jako nepříjemná. V roce 2018 vyvolalo pozdvižení jeho chování, neboť nejdříve prohlásil, že Ethereum není (na základě nového právního přezkumu) cenným papírem, aby krátce poté ze SEC odešel a vrátil se do své právnické firmy, která má vazby na Ethereum Foundation.

Dokumenty předložené SEC v případu Ripple naznačují, že se agentura bude snažit vykreslit Hinmana jako nepoctivého agenta, který jednal na vlastní pěst, pokud jde o Ethereum – taktika, která by mohla pomoci vyvrátit tvrzení Ripple, že agentura jednala svévolně při rozhodování o tom, které tokeny jsou cennými papíry. Není však jasné, zda tato taktika bude fungovat.

Společnost Ripple již dosáhla menších úspěchů, když například donutila SEC, aby jí předala dokumenty o obchodování s kryptoměnami, které prováděli vlastní zaměstnanci agentury. Společnost doufala, že se jí podaří prokázat, že agentura byla k takovému obchodování dlouhodobě lhostejná, což by v případě, že by to byla pravda, pomohlo společnosti Ripple dokázat, že samotná SEC nepovažuje XRP a další tokeny za cenné papíry. V tomto případě však soudkyně Sarah Netburn souhlasila s tím, že veškeré takové dokumenty jsou důvěrné a nemohou být součástí případu.

Není tedy jasné, zda společnost Ripple v přípravné fázi případu našla mezi dokumenty SEC nějakou “nabitou zbraň” a zda jim jejich agresivní taktika přinese nějaké výhody. Peter Fox z advokátní kanceláře Scoolidge Peters Russotti & Fox k tomu uvedl:

“Řekl bych, že na základě rozhodnutí o odhalení to vypadá, že strategie obžalované společnosti Ripple ‘postavit SEC před soud’ přinesla smíšené výsledky. Samozřejmě opět nevíme, jaký materiál se jim podařilo získat.”

Soudkyně Sarah Netburn mezitím odmítla pokusy generálního ředitele Ripple Brada Garlinghouse a spoluzakladatele Chrise Larsena o zamítnutí žaloby proti nim na základě tzv. návrhu na zamítnutí. To znamená, že Komise pro cenné papíry a burzy předložila v počátečních fázích dostatek důkazů, aby bylo možné v případu dále pokračovat, a znamená to, že vedoucí pracovníci zůstávají v ohrožení.

“Budeme i nadále tvrdě bojovat při obhajobě tohoto případu, aby se odvětví dostalo potřebného vyjasnění, které si zaslouží, aby se mohlo posunout vpřed a prosperovat. A přestože bychom byli raději, kdyby případy proti Bradovi a Chrisovi skončily již nyní, soud rozhodl, že SEC musí svá tvrzení prokázat. Jsme přesvědčeni, že nakonec budou všechny nároky SEC zamítnuty” – uvedl Stuart Alderoty, hlavní právník společnosti Ripple, v reakci na zamítnutí návrhu na zamítnutí soudcem.

Komise pro cenné papíry minulý měsíc utrpěla další neúspěch, když soudkyně odmítla vyškrtnout jednu z hlavních obhajob Ripple – že by bylo nespravedlivé činit společnost a její vedení odpovědnými vzhledem k tomu, že agentura nevydala jasná pravidla, zda tokeny jako XRP jsou vůbec cennými papíry. Někteří právníci to považují za nejsilnější obhajobu jak společnosti, tak pánů Garlinghouse a Larsena.

Veškerý tento procesní vývoj se však může v širším kontextu případu ukázat jako relativně bezvýznamný. Podle Prestona Byrnea, dlouholetého kryptoprávníka společnosti Anderson Kill, je Ripple stále zhruba v polovině, pokud jde o takzvaný Howeyho test (jedná se o čtyřdílný test zavedený Nejvyšším soudem v roce 1946, který má ukázat, zda je něco cenným papírem).

“V případu Ripple vidíme poměrně typické předprocesní věci, které ve skutečnosti nevypovídají o podstatě případu. Myslím, že pravděpodobnost úspěchu společnosti Ripple v meritu věci je nízká a do značné míry se nezměnila. Komise pro cenné papíry a burzy tvrdí, že společnost prováděla průběžnou nabídku svých tokenů investorské veřejnosti na způsob investiční smlouvy.”

Zatímco procesní tahanice mezi SEC a společností Ripple nebyly žádným překvapením, tak co překvapivé naopak je, je rychlost (v tomto případě spíše pomalost), s jakou případ postupuje. Nedlouho poté, co SEC zažalovala společnost Ripple, Garlinghouse předpověděl, že strany se setkají u soudu na podzim 2021. Nyní to vypadá, že konečného rozhodnutí se nedočkáme dříve než v roce 2023.

Proč to trvá tak dlouho – a je toto zpoždění významné?

Vzhledem k tomu, že se případ vleče, Garlinghouse a další vedoucí pracovníci společnosti Ripple podnikli neobvyklý krok a veřejně napadli Komisi pro cenné papíry a burzy a naznačili, že se Komise při stíhání společnosti přepočítala.

Stuart Alderoty, generální právní zástupce společnosti Ripple Labs, například nedávno na Twitteru poznamenal, že předseda SEC Gary Gensler není právník, “ale jednou navštívil právnickou knihovnu”.

A tento týden pak Alderoty poukázal na jedenáctihodinové procedurální podání SEC, které naznačuje, že agentura záměrně zpomaluje proces.

Již výše zmiňovaný kryptoměnový právník Peter Fox ovšem o tom, že podání SEC na poslední chvíli jsou záměrným pokusem o zdržování, přesvědčen není a jazykem právníků to komentuje slovy:

“Nemyslím si, že by bylo správné interpretovat poslední zvrat jako důkaz průtahů. Naopak se zdá, že SEC se předložením třetí zprávy pouze snažila získat poslední slovo v bitvě znalců poté, co byla její vyvracející zpráva znalce (zřejmě účinně) vyvrácena vyvracející zprávou znalce společnosti Ripple”

Ať už je důvod zpoždění jakýkoli, od podání žaloby SEC v roce 2020 se sázky jen zvýšily. Od té doby se regulace kryptoměn dostala do popředí politické agendy ve Washingtonu, neboť kryptoměny si získávají stále vetší pozornost a Bidenova administrativa má za úkol je detailně prozkoumat.

Hraje se o hodně

Sázky jsou vysoké nejen pro společnost, ale i pro Genslera osobně. Podle bývalého vysoce postaveného pracovníka SEC, který se vyjádřil pod podmínkou anonymity, se Gensler na začátku svého předsednictví rozhodl zaujmout tvrdý postoj vůči kryptoměnám, aby získal větší přízeň v naději, že se stane ministrem financí.

Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) na žádost o komentář ohledně Genslerových motivů nebo strategie agentury v případu Ripple nereagovala.

Nic z toho však nemá vliv na právní výsledek případu Ripple, který bude podle Foxe pravděpodobně vyřešen zkráceným soudním řízením, což je výsledek, kdy soudce rozhoduje o případu na základě právních dokumentů, a nikoli na základě svědectví podaných u soudu.

Na základě nejnovějších rozvrhů podaných v této věci je pravděpodobné, že soudce rozhodne o návrzích na zkrácený rozsudek počátkem roku 2023. Pokud Kongres nepřijme novou kryptografickou legislativu, což se očekává nejdříve v polovině roku 2023, rozhodnutí soudce se pravděpodobně ukáže pro toto odvětví jako zlomové.

Pokud rozhodnutí vyzní v neprospěch SEC, agentura a Gensler budou výrazně oslabeni a cena XRP a dalších tokenů pravděpodobně prudce vzroste. Pokud však SEC vyhraje, zasadí to ránu širšímu kryptografickému odvětví a mohlo by to vést k tomu, že agentura zahájí vlnu nových donucovacích opatření.

Zdroje informací v tomto článku

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
9
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎