Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Čeká Evropu zákaz těžby metodou Proof-of-Work?

Publikováno

Jeden z klíčových úředníků Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy (ESMA) vyzývá k zákazu těžby proof-of-work, výpočetně náročného procesu, který je pro kryptoměny jako Bitcoin, Ethereum, Litecoin a mnoho dalších altcoinů naprosto klíčový.

Regulační orgán EU prosazuje zákaz těžby proof of work

Místopředseda Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy Erik Thedéen navrhl zákaz těžby pomocí konceptu proof-of-work. Důvodem je “šílená spotřeba energie.”

Během nedávného rozhovoru pro Financial Times Thedéen poznamenal, že bitcoin nyní ve Švédsku, kde je generálním ředitelem finančního regulátora Finansinspektionen, “pohlcuje” obnovitelnou energii, a proto se pro severskou zemi stává národním problémem.

Podle místopředsedy ESMA by evropské regulační orgány měly tlačit sektor kryptoměn k méně energeticky náročné těžbě proof-of-stake. Pokud se podíváme na druhou největší kryptoměnu, ethereum, tak ta by měla podle oficiálního prohlášení Vitalika Buterina přejít na Proof of Stake 12. 12. 2022. Tady je třeba ovšem podotknout, že přechod na PoS byl již ohlašován sedmkrát a zatím vždy došlo k odhadu, takže mnozí odborníci zůstávají i nadále v této otázce velmi skeptičtí.

“Řešením je zakázat proof of work. Proof of stake má výrazně nižší energetický profil.”

Těžba bitcoinů tak podle něj představuje překážku pro dosažení cílů Pařížské dohody o změně klimatu. Thedéen však jedním dechem upřesnil, že se v žádném případě nezasazuje o plošný zákaz kryptoměn obecně.

Je jedinou cestou ven cesta zelená?

Proof-of-work je model, který aktuálně využívají dvě největší kryptoměny na světě: bitcoin a ethereum. Spočívá v tom, že těžaři používají supervýkonné počítače k řešení složitých matematických příkladů, aby ověřovali transakce a získávali tak odměny.

Vliv bitcoinové sítě na životní prostředí se v posledních měsících stal předmětem kritiky poté, co společnost Tesla Elona Muska přestala přijímat platby v tomto aktivu. Důvodem tohoto rozhodnutí byly údajně obavy o životní prostředí. A současně také Čína zvýšila své úsilí o omezení nehospodárné těžby bitcoinů.

Dobrou zprávou ovšem je, že tyto nešťastné události byly pro bitcoin vlastně jakýmsi tajným požehnáním. Kromě toho, že přispěly k decentralizaci těžby bitcoinu, která se dříve soustřeďovala právě v Číně, tak také pošťouchly síť směrem k čisté obnovitelné energii.

Nedávný průzkum provedený Radou pro těžbu bitcoinů (BMC) zjistil, že těžba bitcoinů skutečně směřuje ekologičtějším směrem. Konkrétně BMC uvedla, že podíl obnovitelné energie využívané k těžbě bitcoinů se ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 zvýšil o 1 % na 58,5 %.

Závěrem

Zelená dohoda (Green Deal) na nás útočí ze všech stran. Jde o aktivitu Evropské komise, jejímž hlavním cílem je dosáhnout do roku 2050 stavu, kdy Evropa bude klimaticky neutrální. To, že se týká snad všech odvětví netřeba zdůrazňovat a bylo jen otázkou času, kdo a kdy přijde s kritikou bitcoinové těžby – respektive konceptem Proof-of-Work. Na druhou stranu již nyní existuje spousta aktiv, které se snaží tuto těžbu udělat zelenější.

Bylo by snad řešením přejít z PoW na PoS? Obecně řečeno, tak neexistuje na technické úrovni nic, co by tomu přechodu bránilo. Šance na přesun bitcoinu z PoW na PoS jsou však i díky politice těžařské komunity velmi mizivé.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
10
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎