Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Nassim Nicholas Taleb: Bývalý generální ředitel FTX by měl být za mřížemi

Publikováno

Nassim Nicholas Taleb, autor bestsellerů “Černá labuť” a “Antifragile”, se domnívá, že Sam Bankerman-Fried (alias “SBF”), zneuznaný spoluzakladatel a bývalý generální ředitel zkrachovalé krypto burzy FTX, by měl být právě teď “za mřížemi” a ne ve svém podkrovním bytě za 30 milionů dolarů na Bahamách.

Nassim Nicholas Taleb

Nassim Nicholas Taleb je libanonsko-americký esejista, vědec, matematický statistik a bývalý kvantitativní obchodník. Je všeobecně uznáván jako jeden z nejlepších světových odborníků na oblast pravděpodobnosti a nejistoty.

Je autorem mnoha přelomových knih, jako “Fooled by Randomness”, “The Black Swan”, “The Bed of Procrustes”, “Antifragile” či “Skin in the Game”, které byla přeloženy do jedenačtyřiceti jazyků. V nich se věnuje “zkoumání neprůhlednosti, štěstí, nejistoty, pravděpodobnosti, lidských chyb, rizika a rozhodování ve světě, kterému nerozumíme”.

Jeho vydavatel dále uvádí, že Taleb “tráví většinu času jako flâneur a medituje v kavárnách po celé planetě”. A to i přesto, že od roku 2008 působí jako významný profesor rizikového inženýrství na Tandon School of Engineering na New York University.

Ve své asi nejznámější knize Černá labuť z roku 2007 Taleb napsal, že “černá labuť” je událost, která má následující tři atributy:

  1. Zaprvé je to událost, která se vymyká běžným očekáváním, protože nic v minulosti nemůže přesvědčivě ukázat na její možnost.
  2. Za druhé, nese s sebou extrémní “dopad”.
  3. Za třetí, navzdory svému statusu odlehlé události nás lidská přirozenost nutí vymýšlet vysvětlení jejího výskytu dodatečně, čímž se stává vysvětlitelnou a předvídatelnou.

Pokud to shrneme, tak by měla obsahovat tuto trojici: vzácnost, extrémní dopad a zpětná (i když ne perspektivní) předvídatelnost.

“Malý počet černých labutí vysvětluje téměř vše v našem světě. Od úspěchu myšlenek a náboženství přes dynamiku historických událostí až po prvky našich osobních životů.”

SBF by už měl být za mřížemi

V sérii svých tweetů se pustil do osoby bývalého ředitele kryptoměnové burzy FTX, Sama Bankmana-Frieda. Neváhal jej dokonce přirovnat k osobě Bernarda Lawrence Madoffa. Pokud nevíte, tak Madoff byl americký investiční bankéř, jeden ze zakladatelů a (na čas i) předseda burzy NASDAQ. Krom jiného ovšem také pachatel největší zpronevěry v dějinách USA.

Talebova kritika Bitcoinu

A ani k Bitcoinu (BTC) nechová Taleb žádnou náklonost. Již 20. února 2022 se nechal slyšet, že toto kryptoaktivum neslouží jako vhodné zajištění proti řadě ekonomických faktorů.

Uvedl, že Bitcoin není zajištěním proti inflaci, ropným tlakům ani akciím, a poznamenal, že tato kryptoakcie číslo jedna (podle tržní kapitalizace) neslouží ani jako zajištění proti geopolitickým událostem. Taleb uvedl, že místo toho byl Bitcoin “ve skutečnosti přesným opakem” a fungoval jako “perfect sucker game” v obdobích nízkých úrokových sazeb.

Taleb, který dříve podporoval růst kryptoměn jako alternativního zdroje peněz, je v poslední době vůči digitálním aktivům stále kritičtější. Na začátku tohoto měsíce prozradil, že začal prodávat své bitcoiny, přičemž upozornil na vysokou volatilitu tohoto kryptoaktiva a neschopnost realizovat se jako vhodná forma platby.

V červnu 2021 pak Taleb publikoval článek s názvem “Bitcoin, měny a bubliny”, v němž vyjádřil názor, že Bitcoin nenaplnil představu “měny bez vlády”. Taleb tvrdí, že Bitcoin nepředstavuje krátkodobé ani dlouhodobé uchování hodnoty a není vhodným bezpečným přístavem pro investory.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
2
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎