Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

MicroStrategy a její výkonný předseda Michael Saylor obžalováni z daňových podvodů

Publikováno

Ministerstvo spravedlnosti ve Washingtonu tvrdí, že se bývalý generální ředitel Michael Saylor “spolčil” se společností MicroStrategy za účelem daňových úniků.

Obvinění z daňových úniků

Největší korporátní držitel bitcoinu, společnost MicroStrategy, a její výkonný předseda Michael Saylor čelí, podle oznámení generálního prokurátora D.C., žalobě za údajné daňové podvody.

V žalobě se tvrdí, že Saylor se vědomě vyhýbal placení daní z příjmu v D.C. (v tomto případě jde o Washington, D.C., formálně známý jako District of Columbia), přičemž podvodně tvrdil, že je rezidentem jurisdikce s nižšími daněmi, přestože si udržoval bydliště v D.C.

Poznámka

Pro daňové účely počítá DC za rezidenty osoby, které mají v distriktu bydliště, v němž hodlají zůstat nebo se do něj po případné nepřítomnosti vrátit, a osoby, které si v distriktu udržují bydliště alespoň 183 dní v roce.

Co se týče přímo softwarové společnosti MicroStrategy, tak ta je obviněna z toho, že podala nepravdivá prohlášení s uvedením jeho floridského bydliště, aby se tak její ředitel vyhnul placení daní v okrese, kde obyvatelé v přepočtu platí nejvíce federálních daní.

Úřady se domnívají, že Saylor pobýval ve Washingtonu nejméně 183 dní v daném roce, a proto je povinen platit daně v této jurisdikci.

“Podle informací a přesvědčení se Saylor od roku 2005 až do současnosti vyhnul placení dlužných okresních daní ve výši více než 25 milionů dolarů”

Generální prokurátor, který má případ na starosti, Karl A. Racine se nechal slyšet, že bude požadovat po obou stranách více než 100 milionů USD na pokrytí nedoplatků na daních včetně penále, které za tyto léta vzniklo.

Stížnost navíc připomíná události z 80. let, kdy Saylor společnost založil, přes přemístění sídla společnosti v 90. letech (z důvodu vyhnutí se daňové zátěži), až po jeho údajné rutinní využívání jachet kotvících po mnoho let v řece Potomac. V žalobě se dále píše:

“Obžalovaný Michael Saylor měl v každém zdaňovacím období od roku 2005 až do současnosti bydliště v okrese nebo byl zákonným rezidentem okresu, případně obojí”

Dále si v dokumentu můžeme přečíst, že Saylor také několikrát zveřejnil “opovržlivé” příspěvky na Facebooku a dalších sociálních sítích, které podporují tvrzení, že v oblasti skutečně od roku 2005 až do současnosti žije.

Zajímavý soudní spor před námi?

Jak se dalo čekat, společnost MicroStrategy jakoukoli účast na případu popřela a označila celou záležitost za osobní daňovou záležitost týkající se pana Saylora. Ten se mezitím k celé záležitosti vyjádřil takto:

“Ačkoli společnost MicroStrategy sídlí ve Virginii, Florida je místem, kde žiji, volím a je středem mého osobního a rodinného života. S úctou nesouhlasím s postojem okresu Columbia a těším se na spravedlivé řešení u soudu.”

Bez zajímavosti není ani fakt, že podle generálního prokurátora Racineho se jedná o první žalobu podanou na základě nedávno novelizovaného zákona DC o falešných žalobách, který vybízí oznamovatele, aby nahlašovali obyvatele, kteří porušují daňové zákony distriktu tím, že zkreslují své bydliště.

Saylorovo působení ve společnosti MicroStrategy

Michael Saylor se v kryptografické komunitě proslavil zejména tím, že byl otevřeným zastáncem Bitcoinu a přesunul velkou část obchodní strategie společnosti MicroStrategy na akvizice BTC. Aktuálně společnost drží přibližně 130 00 BTC v hodnotě (podle současné ceny) cca 2,6 miliardy USD.

Nedávno odstoupil z funkce výkonného ředitele, aby se stal výkonným předsedou a mohl se tak více zaměřit na strategii společnosti Microstrategy v oblasti Bitcoinu a na další iniciativy související s podporou této primární kryptoměny.

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) již dříve obvinila Saylora (společně s dalšími dvěma představiteli MicroStrategy) z podvodu, kdy údajně vykazovali zisky, i když společnost ve skutečnosti prodělávala.

Saylor tato občanskoprávní obvinění urovnal, aniž by je přiznal nebo popřel, a souhlasil, že akcionářům zaplatí 8,3 milionu USD spolu s pokutou 350 000 USD pro SEC.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
3
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎