Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Medvědí trhy jsou tou nejlepší příležitostí k nákupu

Publikováno

Je celkem dost dobře možné, že včerejší propad ceny BTC a dalších kryptoměn nejspíše mnohé nepotěšil. Mnozí zkušení kryptoanalytici a investoři ovšem říkají nepanikařit a vysvětlují medvědí trh jako přirozené období, kdy nabídka převyšuje poptávku, morálka klesá a ceny klesají.

Medvědí trh je takový, na kterém dochází k soustavným nebo výrazným poklesům

Medvědí trh je definován jako jakýkoli akciový index nebo konkrétní akcie, které klesly o nejméně dvacet procent od svého posledního maxima.

Medvědí trhy mohou způsobit různé faktory, včetně slabých nebo zaostávajících ekonomik, geopolitických krizí, válek a pandemií. Mezi projevy slabé nebo zhoršující se ekonomiky můžeme zařadit nízkou zaměstnanost, která může být důsledkem významných změn ekonomického paradigmatu, nízký diskreční příjem či nízkou produktivitu-

Vedle 20% poklesu cen akcií je medvědí trh stav, kdy investoři často pociťují obavy a depresi a ekonomické vyhlídky země nejsou vždy příznivé. Je však důležité si uvědomit, že medvědí trh sice může znamenat pokles cen akcií a možná i upadající ekonomiku, ale zároveň je to ideální doba pro vstup nových investorů na trh a zahájení budování jejich portfolia.

Z mnoha rozličných analýz a predikcí vyplývá, že mnohé mají před sebou asi dosti obtížnou jízdu, což znamená, že bude nějakou dobu trvat, než se investorům vyplatí. Proto musí na trh vstoupit noví investoři, kteří chtějí investovat dlouhodobě. Koneckonců investování je dlouhodobá hra, a když necháte své peníze na trhu delší dobu, budete mít více času na zotavení se z případných ztrát; tyto krátkodobé poklesy nutně nemusí v dlouhodobém horizontu znamenat krok zpět.

Slovní spojení “medvědí trh” mnoho investorů děsí. Těmto výrazným poklesům trhu se však nelze vyhnout a často (zejména v kontrastu s délkou trvání býčích trhů, kdy trh nabývá na hodnotě) jsou poměrně krátká. Je dobré si uvědomit, že medvědí trhy nabízejí vynikající možnosti investování. Spoluzakladatel společnosti Philcoin, Dunstan Teo, prohlásil:

“Lidská psychologie je fascinující věc. Když maloobchodní prodejny nabízejí výprodejové ceny, lidé se hrnou nakupovat zboží za nižší ceny. Avšak na medvědím trhu, kdy jsou aktiva zlevněna, se lidé bojí nakupovat. Během medvědího trhu není důvod cítit úzkost nebo obavy – nabízí fantastickou příležitost k nákupu, a jak víme z historických grafů, trhy se vždy odrazí ode dna, což je místo a způsob, jakým se hodnota vašich aktiv zvýší.”

Nákup akcií se slevou během poklesu trhu je často více než výhodný. Termín “Buy the dip – nákup při poklesu” označuje klasickou investiční strategii, která spočívá v prodeji, když všichni ostatní nakupují, a v tomto příkladu v nákupu, když všichni ostatní prodávají.

Medvědí trh a investice

Na medvědím trhu jsou kryptoměny obecně levnější než kdy jindy, což lidem poskytuje příležitost koupit si požadovanou kryptoměnu za zvýhodněnou cenu.

Jak bylo řečeno výše, i když je paradoxní investovat, když tolik lidí hovoří o potížích, kterým čelí ekonomika, medvědí trhy mohou být tou nejlepší záchranou, protože ceny výrazně klesly, což investorům umožňuje získat za své peníze větší hodnotu.

Již zmiňovaný Dunstan Teo říká:

“Důležité je, aby lidé vždy pamatovali na svůj dlouhodobý cíl. Je jím finanční nezávislost? Zajistit lepší život své rodině? Koupit si dům nebo auto? Ať už je váš cíl jakýkoli, nezapomeňte, že vzestupy a pády trhů jsou součástí jejich cyklu. Strategie nákupu a HODL je nejen strategie, která funguje – ale také strategie, která nám umožňuje žít svůj život, aniž bychom se nechali rozptylovat krátkodobými pohyby na trzích.”

Jedním z mnoha důvodů, proč by medvědí trh neměl představovat velký problém, je to, že jako investor můžete lépe regulovat své emoce zavedením časových pásem, protože víte, že trh se po propadu zotaví. Krátkodobé prostředky lze investovat obezřetněji a jejich hodnota nebude tolik kolísat jako akciový trh. Peníze potřebné v dlouhodobém horizontu lze investovat agresivněji, neboť obecně platí, že i když tyto peníze mohou ztratit nejvíce, budou mít více času na obnovení ztrát.

Kromě toho investor získá lepší přehled o toleranci k riziku, a stanete se tak v konečném součtu důslednějším a spolehlivějším investorem.

Důslednost pro investora znamená dát svým investicím čas na růst. Pokud budete investovat v době, kdy je trh na vzestupu, rychle zjistíte, že časování trhu je ztrátové. Někdy můžete mít štěstí, ale často se netrefíte. Naopak investování v dobách, kdy trhy padají, vás nejen učiní konzistentnějšími, ale také zvýší vaše celkové výnosy.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
6
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎