Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Důležité rozhodnutí Fedu i ECB o úrokových sazbách již tento týden!

Publikováno

Ačkoliv většina z nás už vyhlíží Vánoční svátky a priority se pomalu z investic a tradingu přesouvají na volnočasové aktivity, před finančními trhy stále ještě stojí jeden velmi důležitý týden, kterému je potřeba věnovat pozornost.

projev

Následujících několik dní se totiž ponese v duchu rozhodnutí centrálních bank. Kromě norské nebo švýcarské centrální banky zveřejní svá rozhodnutí i britská Bank of England, ale hlavně americký Fed a také Evropská centrální banka.

Tato nadcházející zasedání centrálních bankéřů budou mít bezpochyby obrovský vliv na chování finančních trhů v následujících týdnech a měsících. Současný narativ předpokládá ponechání sazeb na stávající úrovni u všech zmíněných bank. Pokud by se však bankéři rozhodli trhy překvapit, může to znamenat konec dynamického růstu, který v posledních týdnech zažíváme na řadě instrumentů od indexů až po kryptoměny.

Navíc kromě rozhodnutí o úrokových sazbách budou americký Fed i evropská ECB zveřejňovat novou sadu svých makroekonomických predikcí. Díky čemuž bude možné udělat si lepší představu o jejich nadcházejících krocích. Fed, jehož rozhodnutí a predikce mají největší váhu, bude moci v nových prognózách vycházet z nově příchozích dat v podobě klesající míry inflace a také oslabujícího trhu práce, který však v listopadu zaznamenal mírné zlepšení.

Míra nezaměstnanosti poklesla na 3,7 %, což je více méně v souladu se starou prognózou, jež letos počítá s mírou nezaměstnanosti na úrovni 3,8 %. Fed může být optimistický i z vývoje inflace, která pokračuje v poklesu a v říjnu dosáhla meziročně 3,2 %, zatímco meziroční jádrová inflace se pohybuje na úrovni 4,0 %.

Při psaní článku zatím však neznáme nejnovější data za měsíc listopad, která budou publikována toto úterý 12.12. ve 14:30 ( https://youtu.be/5kiUs9MJV6U ). Jejich publikace může celou situací hodně zamíchat a je možné, že nadcházející dny tak budou ještě velmi volatilní.

Rozhodnutí Fedu i ECB můžete jako vždy sledovat na živých vysíláních XTB:

Zasedání amerického Fedu
Kdy: Středa 13.12. od 19:45
Kde: https://youtu.be/CNVg3-Mk-NA

Zasedání evropské ECB
Kdy: Čtvrtek 14.12. od 14:00
Kde: https://youtu.be/j6-kWOHuxHA

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
2
0

Autor

V rámci tohoto profilu bychom rádi přiblížili čtenářům analytickou a edukativní tvorbu XTB, kterou já a moji kolegové tvoříme. Ať už to jsou analytické reporty, vzdělávací kurzy, online streamy nebo cokoli jiného, vše poskytujeme bezplatně. Nechceme vědu schovávat za pay wallem. Pro velkou část Čechů a Slováků je finanční vzdělání stále něco strašidelného. Doufám, že Vám tyto texty a s nimi spojené materiály usnadní Vaší investorskou cestu :)

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎