Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Charles Hoskinson vystoupil na obranu Cardana: Nejsme Theranos!

Publikováno

Cardano se v poslední době ukazuje jako kryptoměna, kterou je třeba v roce 2022 bedlivě sledovat, neboť objem transakcí prudce roste.

Generální ředitel IOHK Charles Hoskinson v rámci překvapivého vystoupení Ask Me Anything (Zeptejte se mne na cokoli) vystoupil na obranu Cardana před kritiky, kteří jej přirovnávají k dnes již zaniklému biotechnologickému startupu Theranos.

Hoskinson: Cardano může otestovat kdokoli

Příběh společnosti Theranos znají lidé po celém světě. Hlavní roli v něm hraje zakladatelka společnosti Elizabeth Holmes, která v pouhých devatenácti letech založila firmu, jejíž hodnota se vyšplhala na 9 miliard dolarů. Podle prestižního magazínu Forbes se dokonce stala nejmladší miliardářkou na světě.

Společnost Theranos ústy své zakladatelky tvrdila, že pracuje na nové technologii pro laboratorní analýzu testování krve, která by měla revolučním způsobem změnit celé odvětví biomedicíny. Později se ovšem ukázalo, že celý podnik byl velký podvod, neboť vychvalované přístroje nefungovaly tak, jak Holmesová tvrdila. O “zajímavých” poměrech ve společnosti vypovídá i fakt, že Holmesová dokonce svým zaměstnancům ve společnosti Theranos zakázala, aby mezi sebou mluvili o své činnosti.

Poté, co se po několika letech začaly objevovat první podezření, Komise pro cenné papíry Spojených států nakonec Holmesovou obvinila z podvodu a nařídila jí zaplatit pokutu ve výši 500 000 dolarů. V lednu letošního roku porota shledala Holmesovou vinnou z podvodu, kterým připravila investory do tohoto startupu o stovky milionů dolarů. Aktuálně byla soudem uznána vinnou z podvodu a spiknutí a hrozí jí trest v maximální výši 20 let vězení.

V souvislosti s tímto případem Hoskinson poznamenal, že Theranos je ukázkovým příkladem společnosti, které mnozí přáli prosperitu, protože prostě chtěli “ženského Steva Jobse”. To je důvod, proč společnost mohla léta skrytě fungovat, aniž by nechala veřejnost své výrobky otestovat. Zdůraznil, že Cardano, jakožto projekt s otevřeným zdrojovým kódem, může být testováno kýmkoli. Dokonce může být převzato jinými projekty, jak to již učinily třeba Mina Protocol a Polkadot.

“Kdokoli na světě může forknout Cardano… Kdokoli na světě může převzít naše dokumenty a implementovat je, jak to udělaly Mina Protocol a Polkadot u některých našich dokumentů. Neexistují žádná omezení”

Tvůrce Cardana poznamenal, že toto je klíčový rys, který odlišuje legální společnost od podvodníků. Podvodná společnost neumožní lidem “vidět, co je za oponou, protože tam nic není”.

Cardano častým terčem kritiky

Od svého spuštění je Cardano častým terčem kritiky ze strany mnoha vysoce postavených kryptoinformatiků i investorů. Tito skeptici tvrdí, že technologie Cardano je až neuvěřitelně podobná zařízení společnosti Theranos na testování krve Walgreen, které nikdy nefungovalo. V kritice často pokračují tvrzením, že tvůrci projektu nabízí tolik přehnaných slibů a vlastně nemají žádný hmatatelný projekt. Cardano také často označují za “vaporware produkt” postavený na intenzivním hypu, který ovšem v budoucnu určitě vyprchá.

Navzdory těmto hlasům Cardano i nadále dosahuje jednoho zajímavého milníku za druhým. Právě před pár dny ADA podruhé v historii překonala během 24 hodin v objemu transakcí bitcoinu i ethereum. A to už je nějaký výkon.

Přestože ADA (podobně jako drtivá většina ostatních kryptoměn) je za posledních 24 hodin v červených číslech, mnoho expertů Cardanu předpovídá slibnou budoucnost. V letošním roce se plánuje nasazení důležité aktualizace s názvem Hydra. Jde o důležitý upgrade, který řeší škálovatelnost Cardana na druhé vrstvě, což by mělo zvýšit rychlost transakcí v síti. V síti aktuálně probíhají další úpravy parametrů sítě, kdy se například zvýšila velikost bloku sítě ze 72 kb na 80 kb.

I s ohledem na výše uvedené není divu, že se objevují predikce, které odhadují cenu ADA mince do konce letošního roku na 2,79 USD. Tak snad budou mít odborníci pravdu.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
9
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎