Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Charles Hoskinson o tom, proč jsou CBDC “opravdu špatný nápad”

Publikováno

Americký podnikatel, matematik a zakladatel blockchainové platformy Cardano, Charles Hoskinson, prohlásil, že on myšlenku digitální měny centrální banky (CBDC) “nekupuje”.

Obavy kolem CBDC

Rostoucí zájem světových vlád o vývoj CBDC vyvolal mnoho debat týkajících se nadměrné vládní kontroly a ochrany soukromí.

Od nástupu decentralizovaných kryptoměn se digitální měny centrálních bank, staly hlavním předmětem zájmu některých vlád. Ty si začínají uvědomovat jednu naprosto zásadní věc: aby byla měna vydávaná centrální bankou relevantní, musí se z hlediska efektivity a nákladů vyrovnat schopnostem decentralizovaných měn.

Myšlenka, že by občané měli účty přímo kontrolované centrálními bankami, však vyvolala řadu debat o ochraně soukromí a přílišné kontrole. Je nemálo těch, kteří se domnívají, že lákadlo sledovat a omezovat transakce pod záminkou boje proti praní špinavých peněz, financování terorismu a podpory společenského dobra je až příliš veliké.

A právě i Charles Hoskinson je jedním z těch, kteří se domnívají, že by to byl výsledek vývoje CBDC. V nedávném tweetu zakladatel společnosti Cardano sdílel video z podcastu Joe Rogana s popiskem “Proč jsou CBDC opravdu špatný nápad”.

V tomto videu Maajid Nawaz, aktivista a host podcastu populárního amerického komentátora Joea Rogana, vysvětlil, že skupina G7, kterou tvoří 7 největších ekonomik světa, společně s MMF, plánuje vytvořit CBDC, protože se domnívá, že doba papírových peněz se chýlí ke konci. Nawaz k tomu dodal, že navrhovaná CBDC, by dle představitelů Bank of England byla naprogramována způsobem, který by znemožnil ji využít třeba na nákup určitých potravin.

Nawaz přirovnal navrhované CBDC k poukázkám, které by bylo možné použít pouze tam, kde to vláda povolí, a systém přirovnal k čínskému systému sociálních úvěrů.

K tomu Nawaz dodává, že lidé by se měli připravit na možnost, že vlády z důvodu ztráty kontroly (kvůli decentralizovaným kryptoměnám) se budou snažit tuto kontrolu získat zpět. Očekává ovšem, že nakonec lidé zvítězí.

Současná situace na poli CBDC

V současné době se nacházíme ve fázi, kdy žádná ze zemí G7 ještě CBDC nespustila, ale všechny jsou v různé fázi výzkumu nebo testování. Při pohledu na potenciální výsledky vývoje CBDC není asi žádným překvapením, že mezi předními ekonomikami je v čele pelotonu závodu o CBDC Čína, která není součástí G7. Ta již rozsáhlé testování v různých regionech své země provádí.

Pozoruhodné je, že počátkem letošního roku Fed zveřejnil svou studii o CBDC a požádal veřejnost o vyjádření k ní, aniž by zaujal jasné stanovisko. Americký prezident Joe Biden však ve svém exekutivním příkazu vyzval příslušné orgány k tomu, aby se naléhavě zaměřily na výzkum a vývoj této technologie. Mimochodem prezident si evidentně dobře uvědomuje, jak moc spojené státy zaspaly, neboť sám poznamenal:

“že více než 100 zemí zkoumá nebo spouští pilotní režim CBDC a nechce, aby USA zůstaly pozadu”

Ne všichni ale myšlenku CBDC vítají s nadšením. Kupříkladu kongresman z Minnesoty tom Emmers a senátor Ted Cruz jsou mezi těmi, kteří se vyslovili proti rozvoji CBDC. V jednom z nedávných tweetů Emmers napsal:

“Spojené táty nejsou v oblasti kryptoměn za Čínou. CBDC nejsou kryptoměny, ale vládní nástroj pro dohled. Kryptoměny svobodu neničí, ale naopak vytváří.” 

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎