Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Akcie MicroStrategy se po snížení ratingu na “nedostatečně výkonný” propadly o 10 %

Publikováno

Cena akcií společnosti Microstrategy klesla od začátku roku již o více než 55 %. Důvod je celkem nasnadě, nerealizovaná ztráta z držby bitcoinů dosáhla 1,3 miliardy dolarů.

Vzhledem k faktu, že probíhající bitva na kryptotrzích nenaznačuje silné signály pro zvrat, analytik společnosti Jefferies, Brent Thill, tak snížil hodnocení společnosti z “hold” na “underperform”. V návaznosti na tuto zprávu a úterní pokles bitcoinu pod 21 000 USD se akcie Microstrategy propadly o více než 10 % na 237 USD.

Nerealizovaná ztráta MicroStrategy je 1,3 miliardy dolarů

S celkovou tržní kapitalizací 2,8 miliardy dolarů drží nyní společnost MicroStrategy 129 200 BTC v hodnotě přibližně 2,7 miliardy dolarů. Poté, co za tyto BTC společnost utratila téměř 4 miliardy dolarů, sedí společnost v nerealizované ztrátě ve výši téměř neuvěřitelných 1,3 miliardy dolarů.

Důvodem snížení ratingu jsou údajně agresivní sázky firmy na bitcoin a také předpokládané zpomalení výkonu a nedostatečná míra realizace jejího podnikání v oblasti Business Intelligence v náročnějším makroprostředí. To dokládá i skutečnost, že společnosti MicroStrategy (MSTR), která je stále v počátečních fázích svého naplánovaného několikaletého přechodu na cloud, poklesl růst účtů za předplatné v 1. čtvrtletí tohoto roku na 18 % oproti 53 % ve 4. čtvrtletí 2021 v důsledku makro nejistoty.

Během vrcholu prodejního tlaku v červnu firma vyvrátila zvěsti, že by mohla obdržet výzvu k úhradě marže za svou pákovou pozici v podobě půjčky kryté bitcoiny ve výši 205 milionů dolarů.

Ještě předtím, než Jefferies zveřejnila snížení ratingu, se analytici Wall Street na další budoucnost firmy (v souvislosti s probíhajícím propadem trhu) dívali dosti pesimistickým pohledem. Specializovaný portál StockNews.com v sobotu 2. července ve své výzkumné zprávě ohodnotil akcie MicroStrategy na “sell” a TheStreet 9. května snížil rating akcií společnosti z “c-” na “d+”. A do třetice společnost Quant Rating na začátku dubnu varovala investory, že u akcií MicroStrategy existuje vysoké riziko špatných výsledků.

Nejnovější propad ceny pak přišel v době, kdy akcie firem, jejichž činnost souvisí s kryptoměnami, čelily obrovskému tlaku na pokles. Například veřejně obchodované kryptoburzy – Coinbase a Robinhood – budou podle analytika Kennetha B. Worthingtona z J.P. Morgan v příštích letech ředit své akcie přibližně o 7 % ročně.

Pro rychle rostoucí kryptografické firmy je totiž celkem běžné, že využívají odměny v podobě akcií, aby přilákaly talenty a snížily peněžní výdaje. S poklesem cen akcií musí společnosti vydat více akcií, než by vydaly při vyšších cenách, aby naplnily očekávanou výši odměn zaměstnanců (v dolarovém vyjádření).

Aktuální pohled na trh a vyjádření MMF

Co se týče aktuální pohledu na trh, tak bitcoin (BTC) se ve středu po začátku obchodování na asijských obchodních trzích rychle odrazil nad 21 000 USD poté, co během noci pod tuto úroveň klesl poté, co Mezinárodní měnový fond (MMF) letos již potřetí zhoršil výhled globálního růstu pro letošní a příští rok a varoval, že světová ekonomika se může brzy ocitnout na pokraji naprosté recese.

MMF upravil svou jarní predikci a uvedl, že na letošní rok počítá s růstem HDP o 3,2 procenta, což je o 0,4 %ˇ méně, než tom ubylo v dubnu. Ohledně příštího roku je ještě pesimističtější a předpokládá další zpomalení tempa na 2,9 procentního bodu.

Navíc zde máme obrovská rizika, která by ještě současnou situaci mohla výrazně zkomplikovat a zhoršit. V souvislosti s nimi MMF zmínil zastavení dodávek plynu z Ruska do Evropy, nedařící se snižování inflace či další vlny nemoci covid-19 a s tím související koronavirová omezení.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
3
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎