Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Brutální pokles zájmu o NFT a metaverse…

Publikováno

Vypadá to, že hype kolem nezaměnitelných tokenů (NFT) a světů metaverse ochladl a drobní investoři ve velkém ztrácejí zájem.

Google Trends jako lakmusový papírek

V loňském roce Facebook přejmenoval název své společnosti na Meta ve snaze stát se průkopníkem na poli metaverza a od té doby se toto slovo šířilo jako požár. Podobně žhavým tématem pak byly non-fungible tokeny (nezaměnitelné tokeny – zkráceně NFT). V prosinci minulého roku jsme byli svědky naprostého šílenství, kdy dokonce celosvětový zájem o vyhledávání slova “NFT” poprvé překonal slovo “crypto”.

Nyní to ovšem vypadá, že zájem obchodníků o obojí uvadá. Dobrým způsobem, jak posoudit zájem maloobchodu o určitá témata jsou určitě údaje z Google Trends. Pojďme se tedy blíže podívat na jednoletý graf objemu vyhledávání klíčových slov “metaverse” a “NFT” v celosvětovém měřítku.

Pokud bychom to chtěli rozdělit podle regionů, tak na prvním místě v hledání klíčového slova “metaverse” za posledních 12 měsíců byli uživatelé z Turecka. Tato země předstihla Čínu a Singapur, které se umístily na 2., resp. 3. místě. Kypr a Libanon následují na čtvrtém a pátém místě.

Pokud to vztáhneme na klíčové slovo “NFT”, tak na prvním místě se drží Singapur. Za ním pak následují Hongkong, Čína, Kanada a Filipíny.

Takto vypadá graf vyhledávání klíčového slova “metaverse” v celosvětovém měřítku:

Zdroj: Google Trends
vyhledávání slova metaverse
Vyhledávání slova metaverse – Google Trends

A takto při použití klíčového slova “NFT”:

Zdroj: Google Trends
Vyhledávání slova NFT - Google Trends
Vyhledávání slova NFT – Google Trends

No upřímně řečeno – nic moc. Je zřejmé, že se zájem vrátil na úroveň z října loňského roku, tedy do doby před zimním humbukem, kdy mnohé kolekce dosáhly vrcholu, pokud jde o jejich cenu.

Objem obchodů s NFT klesá

Údaje o vyhledávání samy o sobě jen stěží mohou posloužit k objektivnímu posouzení míry zájmu, ale celkový objem obchodování s NFT výše uvedené tvrzení rozhodně podporuje.

Podle oblíbené a celkem důvěryhodné stránky NonFungible.com týdenní objem zobchodovaných NFT již delší dobu vytrvale klesá, což dobře ilustruje následující graf.

Týdenní objemy NFT obchodů
Týdenní objemy NFT obchodů Zdroj: NonFungible.com

Klesá i zájem retailu o kryptoměny

Není to ovšem jen zájem o NFT a světy metaverse, co klesá. V poslední době vidíme že obecně klesá zájem retailu o kryptoměny, což se projevuje v nižších objemech obchodů. Ale i tady samozřejmě existují jisté výjimky.

Například objemy obchodů s BTC na Ukrajině a v Rusku minulý týden prudce vyrostly v důsledku probíhající války meze oběma zeměmi. To dalo mnoha zastáncům Bitcoinu příležitost zdůraznit status kryptoměn jako nekorelovaného aktiva.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
3
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.